Att få tillbaka pengar varje gång du handlar kan låta för bra för att vara sant. Med ett cashback-kort är detta dock verklighet, även om den andel du får tillbaka är liten. I denna guide lär vi dig allt om kreditkort med cashback – en av de populäraste förmånerna som gynnar i princip alla!
Bank Norwegian kreditkort är ett smart val för dig som vill få pengar tillbaka på dina köp. Du kan få upp till 10% i cashback, vilket är mycket mer än vad många andra kort erbjuder. Med Bank Norwegian kreditkort får du helt enkelt mer för dina pengar.
Ansök nuCashback betyder som namnet antyder att varje gång du handlar så får du lite pengar (cash) tillbaka. Cashback kopplad till kreditkort fungerar normalt så att du får en viss andel (mellan 0,3 och 2 procent av köpesumman) tillbaka varje gång du betalar med kortet; som en liten rabatt som du får ut i efterhand. Cashbacken samlas på ett konto och betalas sedan ut. Exakt hur det går till varierar mellan olika kort. Oftast kan du inte få ut dem till ditt bankkonto, i stället sätts de in på ditt kortkonto där de dras av från näste månadsfaktura.
Cashback påminner mycket om kreditkort med bonus, en annan vanlig förmån bland kreditkort. Skillnaden är att bonuspoängen som du tjänar när du använder kortet inte kan tas ut i rena pengar, i stället kan du handla för dem i en bonusshop, använda dem till resor eller lösa in mot värdecheckar som du kan handla för hos en specifik butikskedja. Cashback är på så sätt mer flexibelt eftersom du kan använda pengarna till precis vad som helst. Fördelen med bonus är du ibland kan få en högre andel poäng, speciellt om du handlar i utvalda butiker. Med en del kort kan du också välja mellan cashback och bonus.
Att skaffa ett kreditkort med cashback är enkelt och sker hos de flesta kortutgivare helt digitalt. Dessa steg ingår vanligtvis.
Jämför korten hos oss på Kreditium för att hitta ett bra kort med cashback (mer om hur du väljer det bästa kortet nedan).
Klicka dig in på kortutgivarens hemsida, klicka på ansök och fyll i ansökningsformuläret.
Efter att du har fyllt i alla dina uppgifter som ansökningsformuläret begär, signerar du din ansökan genom att använda dig av BankID.
En kreditupplysning görs med UC. Kortutgivaren gör nu en kreditbedömning. I vissa fall får du svar direkt medan det hos andra kortutgivare kan ta upp till några dagar.
Blir du beviljad kan du direkt börja använda eventuellt digitalt kort genom att ansluta det till Google Pay, Apple Pay eller Samsung Pay. Det fysiska kortet skickas ut med posten, vanligtvis inom en vecka.
Logga in i kortutgivarens app eller på mina sidor för att aktivera ditt nya kort.
För att få ett kreditkort med cashback måste uppfylla vissa krav. Exakt hur de ser ut är olika beroende på kortutgivare. Här är minimikraven:
Många kortutgivare har högre krav vad gäller inkomst och ålder och du kan även bli nekad om du har för mycket andra lån. Har du för låg kreditvärdighet för kreditkort finns dock fortfarande chansen till cashback om du väljer ett debetkort. När du ansöker om ett sådant är det enda kravet att du är över 18 år – ingen kreditprövning görs. Dessvärre har debetkorten med cashback oftast högre årsavgift.
För att kunna välja det bästa cashback-kortet och sedan tjäna så mycket cashback som möjligt är det bra att känna till exakt hur den fungerar. Detta varierar hos olika kort och framgår av kortvillkoren. Dessa saker bör du ta i beaktning:
Många kort ger en viss andel; ofta 0,5 procent, i cashback på alla köp. Med andra kort kan cashbacken variera, så att du får högre cashback hos samarbetspartners. Vissa typer av transaktioner ger i princip aldrig cashback. Dessa är:
De flesta kort har en övre gräns för hur mycket cashback du kan tjäna in. Det kan till exempel vara max 500 kronor per år eller max 0,5 procent av din maxlimit per månad. När du nått gränsen får du ingen mer cashback under perioden, oavsett hur mycket du handlar för.
Hur du får ut din cashback varierar också. Hos vissa kortutgivare betalas den ut automatiskt ett visst antal gånger per år eller när du uppnått en viss summa, hos andra kan du själv välja när du vill få den utbetald. Oftast betalas den inte ut i kontanta medel utan dras av från din nästa kortfaktura.
Nedan har vi en lista på de kreditkort med cashback som vi tycker är allra bäst. Dock är det inte säkert att de korten är bäst för just dig. Vilket kort som är bäst beror nämligen på hur du tänkt använda det. Tänk därför igenom detta och hur du vill förbruka kortet innan du väljer en kortutgivare.
Här har vi tagit fram en lista på de bästa kreditkorten du kan få som erbjuder cashback. Att ansöka till någon av dessa aktörer är kostnadsfritt, och du får oftast svar inom 24 timmar.
Kreditkort med cashback med en maxkredit på 150 000 kr.
Kreditkort med cashback med en maxkredit på 120 000 kr.
Kreditkort med cashback med en maxkredit på 100 000 kr.
När vi utser de bästa cashback-korten kollar vi framförallt på cashback i relation till avgifter. Målet med ett cashbackkort är ju att du ska tjäna pengar på det – du bör alltså få mer pengar tillbaka i cashback än vad du lägger på kortets avgifter. Vi tar även andra förmåner, som försäkringar och rabatter i beaktning, samt avgifter och kreditvillkor. Vi läser även recensioner för att se vad användarna tycker om kortet och för att kunna bedöma andra aspekter som kundservice och ansökningsprocess.
För att maximera din cashback gäller det att handla så mycket som möjligt med kortet. Att shoppa onödiga grejer för att spara pengar är dock precis så dumt som det låter. För att maximera din cashback bör du därför inte handla mer utan smartare. Här är våra bästa tips:
Utnyttja det faktum att vissa kreditkort ger extra mycket cashback i vissa butiker och använd olika kort vid till exempel livsmedelsköp och när du tankar bilen.
Håll koll på hur mycket cashback du tjänat och vad gränsen är. Har du fler kort bör du använda det med högst cashback tills du uppnått gränsen, och därefter ett annat kort.
Betala i stället alla köp direkt med kortet när du handlar på nätet.
De flesta streamingtjänster, abonnemang och medlemskap kan idag betalas med kort. Gör det för att tjäna extra cashback.
Ditt kreditkorts maxkredit kan ibland vara för låg om du ska göra ett större inköp. Du kan då sätta in pengar i förväg på ditt kortkonto för att möjliggöra köpet och tjäna cashback på det.
Många kort har samarbetspartners och ibland kan du få extra cashback om du köper en produkt eller tjänst från dem. Håll utkik i mail och sms-korgen för att upptäcka kampanjer på sådant du kan vara intresserad av.
Ett cashback-kreditkort ger dig pengar tillbaka på dina köp. För att få ut så mycket som möjligt från dessa kort är det viktigt att välja ett som passar dina köpvanor. Genom att jämföra hur mycket cashback olika kort erbjuder kan du hitta det bästa kortet för dina behov och maximera dina fördelar.
Cashback innebär att du får en liten andel av köpesumman (vanligtvis 0,3-1 procent) tillbaka när du betalar med kortet.
Det finns kreditkort med cashback som saknar årsavgift och de som har en avgift på från 200 kronor och upp till flera tusen. Att använda kortet och tjäna cashback är gratis, dock tillkommer ofta en avgift på runt två procent om du handlar i en annan valuta än svenska kronor.
Ja. Ett kort med cashback kan vara lönsamt, i synnerhet om du väljer ett utan årsavgift. Om du har en någorlunda genomsnittlig konsumtion kan du tjäna runt 500 kronor om året.
Ja. Alla kreditkort kan påverka din kreditvärdighet eftersom kortet syns som ett lån med kreditgränsen som lånesumma i kreditupplysningen, detta oavsett hur mycket av din kreditgräns som du utnyttjat.
Ja. De flesta kreditkort med cashback har en maxgräns för hur mycket cashback du kan tjäna, antingen per månad, per kvartal eller per år.
Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.
Få tips, erbjudanden och mycket mer direkt på mailen.
Genom att registrera dig accepterar du vår integritetspolicy.