Vad krävs för att få ett billån?

Röd BMW parkerade vid sidan av vägen
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 11/13/2023

Vad krävs för att få ett billån?

Oavsett om du är ute efter att köpa din första bil eller byta upp dig till något nytt är det viktigt att förstå vilka krav som måste uppfyllas för att kunna få ett billån. Kraven varierar beroende på vilken låneform du väljer och även beroende på bilens värde. I den här artikeln kommer vi att gå igenom olika sätt att finansiera en bil och ta en närmare titt på de krav som följer med varje alternativ.

Allmänna krav för billån

Innan vi fördjupar oss i olika typer av billån kan det vara en god idé att först titta på några allmänna krav som gäller för de flesta billån. Oavsett vilken typ av bil du vill köpa måste du vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige och ha någon form av inkomst.

Det är viktigt att komma ihåg att bilens kostnad och hur stort lån du behöver ta för att kunna köpa bilen är två stora faktorer som påverkar hur god ekonomi du behöver ha. Exempelvis om du ska köpa en bil för 100 000 kr behöver du helt enkelt inte ha lika hög inkomst som ifall du köper en bil för 500 000 kr. Utöver dessa krav beviljar de flesta banker och långivare inte billån till personer med betalningsanmärkningar, men det finns undantag, vilket vi kommer gå in på längre ner på denna sida.

SBAB:s krav på billån

Olika billån och tillhörande krav

Billån med säkerhet - Krav

För dig som vill köpa en bil med ett traditionellt billån med säkerhet behöver du först och främst en tillräckligt god inkomst för att kunna betala av på bilen samt betala ränta. Dessutom krävs en kontantinsats på minst 20% av bilens värde. 

En annan viktig faktor är din kreditvärdighet. Långivaren kommer att granska din kreditvärdighet noggrant för att bedöma din betalningsförmåga och se till att du inte har några betalningsanmärkningar. Har du en anmärkning kan du nästan helt glömma att få ett billån. De specifika kraven för ett billån med säkerhet varierar beroende på långivare, men det kan vara värt att ta ett exempel för att ge en lite klarare bild av vad som krävs av dig som är intresserad av ett billån med säkerhet. Hos Swedbank gäller exempelvis dessa krav:

  • Bilen måste köpas från en auktoriserad bilhandlare.
  • Lånet behöver vara på åtminstone 80 000 kronor för att finansiera bilköpet.
  • Du måste vara minst 18 år gammal.
  • Din inkomst måste vara stabil och regelbunden.
  • Det måste finnas utrymme i din ekonomi så att du klarar av de månatliga kostnaderna.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Billån utan säkerhet - Krav

Kraven på ett billån utan säkerhet är lägre än för ett billån med säkerhet. Anledningen till det är att långivaren inte ställer några krav på bilen, varken vad gäller kostnad eller vad gäller var eller av vem den köps eller i vilket skick den är. 

Du behöver inte heller betala någon kontantinsats. Detta kan underlätta för många då det trots allt rör sig om ganska mycket pengar. Ifall du har utrymme i din ekonomi kan det dock vara värt att betala en viss del kontant ändå, eftersom det leder till en lägre lånesumma. Precis som för billån med säkerhet skiljer sig långivarnas krav åt. En långivare som erbjuder billån utan säkerhet är SSAB. Deras krav ser ut som följer:

  • Du måste vara över 18 år.
  • Du måste ha en årsinkomst över 225 000 kr (inkluderat eventuell medsökande).
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.

Flytta billån - Krav

Att byta billån innebär att du byter det lån du har för att betala för din bil mot ett annat lån. Anledningen till varför man kan komma att byta billån kan vara av flera anledningar, exempelvis att man vill byta upp sig till en bättre bil eller om man tror att man kan få en bättre ränta.

  • Du måste vara över 18 år för att ansöka om ett nytt billån. 
  • Din ekonomi kommer att granskas för att säkerställa att du har tillräcklig inkomst för att kunna betala lånet för den nya bilen. 
  • Din kreditvärdighet kommer också att bedömas för att avgöra om du är lämplig för det nya lånet. 

Vill du läsa mer om hur processen går till för att byta ett billån kan du läsa vår guide här.

Privatleasing - Krav

Privatleasing är ett annat alternativ för att finansiera en bil. Privatleasing innebär att du hyr bilen under en viss period, och betalar en månadskostnad för det. Fördelen med det är att du inte binder upp kapital i en bil som kommer minska i värde, och att du regelbundet kan få en ny bil. 

Kraven för ett privatleasingavtal ser lite annorlunda ut än när man ska teckna ett lån. Det ställs inga krav på kontantinsats men du måste följa de krav som är specifika för ditt privatleasingavtal, exempelvis att du förbinder dig till en viss körsträcka under leasingperioden samt att du följer bilhandlarens regler om skötsel och underhåll.

  • Du behöver ha en inkomst som innebär att det finns utrymme för månadskostnaden.
  • Du får inte ha några betalningsanmärkningar.
  • Du måste följa bilhandlarens regler angående skötsel och underhåll.
  • Du får inte överskrida de antal mil som står i avtalet (kostnad per mil appliceras efter överskridande).

Snabblån - Krav

Om du har låg kreditvärdighet, betalningsanmärkningar eller inkomst och ändå vill köpa en bil kan det vara svårt att få ett traditionellt billån. För att kunna teckna ett billån trots betalningsanmärkning finns det egentligen bara ett alternativ, nämligen snabblån/ sms-lån. Detta är en låneform med väldigt låga krav, både vad gäller din inkomst och vad gäller din kredithistorik. Det enda måste kunna visa är att du har någon källa till inkomst, att du är folkbokförd i Sverige och att du kan legitimera dig via BankID. 

  • Du måste vara minst 18 år.
  • Du måste ha en årsinkomst på 150 000 kr.
  • Du måste vara folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt bankkonto.

Kontant - Krav

Att köpa en bil kontant är ofta ett ekonomiskt smart val eftersom du slipper betala ränta och har full kontroll över vilken bil du köper. Det ställs egentligen inga direkta krav på dig som köpare, utöver att du har pengarna och har möjlighet att föra över dem. Du måste också vara över 18 år gammal.

Vilken form av finansiering ska jag välja?

Det finns olika sätt att finansiera en bil, och valet beror på din personliga situation. På Kreditium har vi tidigare jämfört olika former av finansiering i detalj. Innan du bestämmer dig kan det vara en god idé att läsa våra jämförelser där vi har listat fördelar och nackdelar. Här kan du exempelvis läsa en jämförelse av billån och leasing, och här går vi igenom ifall det är bättre att ta ett billån eller betala kontant. Läs våra tidigare artiklar för att få en bättre översikt över dina alternativ och fatta det beslut som är bäst för dig och din ekonomi.

Vanliga frågor och svar

Ja, det går via så kallade snabblån, men kom ihåg att räntan är hög för denna typ av lån, och du kan inte låna lika mycket pengar som via ett traditionellt billån.

Köp helst av en branschansluten bilhandlare för att vara säker på att du blir rättvist behandlad ifall något blir fel med bilen. Branschanslutna bilhandlare har nämligen förbundit sig att följa Allmänna reklamationsnämndens (ARN) direktiv.

I princip alla kan få något slags billån, men hur bra villkor du får och hur bra bank du kan välja beror på din ekonomiska situation och din kreditvärdighet. Om du blir nekad ett billån innebär det inte att det är omöjligt att få en bil.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 2/13/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor