Smslån - Bäst i test 2024

Smslån - Bäst i test 2024
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 3/25/2024

Smslån - bäst i test 2024

Om du läser denna artikel har du förmodligen hamnat i en nödsituation där pengar behövs snabbt. Vid dessa tillfällen kan ett smslån komma väl till pass. Att veta vilket lån man ska välja är dock inte enkelt. Det finns ett stort antal aktörer som erbjuder denna typ av krediter med räntor från dyrare till dyrast  Vi på Lånen vill hjälpa dig välja och presenterar här de 10 bästa smslånen för 2024.

Vad vi tittar på för att utse en vinnare

När vi bedömer smslån tittar vi på följande parametrar:

  • 1

    Ränta och avgifter

    Självklart ska det vara så billigt som möjligt att låna. Att sätta billigt i samma mening som smslån är dock egentligen fel – dessa lån har alla en ränta på minst 30 procent. Dock genom att jämföra aktörer kan du undvika de värsta. När vi jämför kostnader på lån tittar vi på den effektiva räntan, det vill säga räntan inklusive alla avgifter uttryckt som en årsränta där hänsyn också tas till tajmingen av betalningarna. 

    Smslån som har korta löptider kan ha en effektiv ränta på över 100%. Om du lånar ett mindre belopp och betalar av snabbt spelar dock detta mindre roll, i stället är det totalkostnaden som är det viktiga. När vi bedömer lån tittar vi därför också på hur tydligt räntan och avgifterna uttrycks. Hur mycket lånet kommer att kosta i slutänden ska vara glasklart för dig som lånar och det ska inte finnas några dolda avgifter.

    Vill du veta mer om effektiv ränta och hur det fungerar, har vi en artikel som du kan läsa här.

  • 2

    Ansökningsprocess

    Vi vet att den som tar ett smslån ofta är i ett nödläge och därför är det viktigt att ansökningsprocessen är snabb och enkel. Det ska inte ta mer än någon minut från det att du klickar  dig in på hemsidan för lånet tills att du har ett besked på skärmen, och det ska vara enkelt att förstå vilken information som ska fyllas i.

  • 3

    Utbetalning

    Samma gäller när pengarna betalas ut – snabbt ska det gå. Många företag erbjuder direkt utbetalning vilket vi tycker är bra. Det kan dock finnas begränsningar för när på dygnet och till vilken bank en direkt utbetalning kan göras. Här premierar vi så hög tillgänglighet som möjligt.

  • 4

    Typ av kreditupplysning

    Att behöva ta ett dyrt smslån kan vara ett tecken på att man haft otur, men oftast är det resultatet av knappa marginaler och dåligt planerad ekonomi. Detta är ett faktum som bankerna väl känner till. En historik av smslån sänker din kreditvärdighet rejält och kan sabba dina chanser att i framtiden få ett bolån eller andra större lån. Om smslåneföretaget inte använder UC för kreditupplysningar kommer lånet inte heller synas i framtida UC-upplysningar som de mer seriösa bankerna tar. Risken är därför mindre att smslånet påverkar din kreditvärdighet om upplysningsföretag som D&B (tidigare Bisnode) eller Creditsafe används.

    Vill du veta mer om hur kreditupplysningar fungerar kan du läsa vårt artikel här.

  • 5

    Ansökningskrav

    Till smslåneföretagen vänder sig främst dem som har för dålig kreditvärdighet för att kunna få ett annat lån. Vi tycker därför att smslån ska vara relativt lätta att få, så att även du som exempelvis fått en betalningsanmärkning kan få en andra chans. Däremot vill vi inte premiera företag som delar ut pengar allt för lättvindigt ger lån till individer utan möjlighet att betala tillbaka, där lånet riskerar förstöra deras ekonomi ännu mer. hamnar hos Kronofogden.

  • 6

    Återbetalning

    Det ska vara enkelt att förstå hur lånet ska betalas tillbaka, så att du inte åker på påminnelseavgifter och inkassokrav av misstag. Vi gillar lån som kan betalas tillbaka via autogiro eller andra enkla lösningar. Vi premierar också flexibla avbetalningsmöjligheter där det går enkelt att öka eller minska återbetalningstakten och där lånet kan lösas i förtid utan några extra kostnader.

  • 7

    Kundservice

    När vi läser användarrecensioner av lån märker vi att kundservice är något som premieras av låntagarna. Det kan vara värt några kronor extra i ränta att ha någon att kontakta via telefon eller chat som kan hjälpa en förstå hur lånet fungerar eller göra ändringar i det. Att det finns en kundservice som är tillgänglig och som nås via olika kontaktvägar är därför viktigt.

Bästa smslån 2024

Det här är en lista på alla de bästa smslånen som vi på Kreditium har tagit fram för 2024.

1.

Ferratum - Bästa smslånet 2024 🥇

Ferratum

Ferratum är just nu en av de största bankerna som erbjuder smslån. Ferratum är ett alternativ för dig som har låg kreditvärdighet, tack vare att de använder Creditsafe för att göra en kreditupplysning.

Belopp 1 000 - 40 000 kr
Ränta 43,99 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
Ansök nu
2.

Credifi - för snabba transaktioner🥈

Credifi

Credifi ställer låga krav på sina låntagare samtidigt som de också erbjuder snabb utbetalning via Zimpler. Du får också låna räntefritt samt ingen uppläggninsavgift om du lånar 16 000 kr eller mer.

Belopp 2 000 - 50 000 kr
Ränta 43,50 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras inte
Direktutbetalning Dygnet runt
Ansök nu
3.

Northmill Bank - banken med låg ränta 🥉

Northmill

Northmill använder sig av Trustly för sin utbetalning. Hos dem kan du låna upp till 50 000 kr och är ett bra val för dig som inte vill ta smslån, men som har svårt att få lån hos en vanlig storbank.

Belopp 1 000 - 50 000 kr
Ränta 7,90 - 25,90 %
Löptid 3 mån - 8 år
Betalningsanmärkningar Accepteras
Uppläggningsavgift 0 kr
Ansök nu
4.

Brixo - låga avgifter & snabb betalning

Brixo

Precis som titeln lyder, när man använder sig av Brixo kan du räkna med att avgifterna är av de lägre slagen jämfört med konkurenter, och de erbjuder även snabb utbetalning.

Belopp 3 000 - 50 000 kr
Ränta 28,95 %
Löptid 6 mån - 4 år
Betalningsanmärkningar Accepteras
Uppläggningsavgift 475 kr
Ansök nu
5.

Kredio - nya starka aktören

Kredio

Kredio är en ny låneförmedlare inom smslån som hjälper dig att hitta förmånliga lån. De samarbetar med flera olika banker som inte tar någon uc och vid inskickad ansökan får du erbjudanden efter på bara några minuter.

Belopp 5 000 - 75 000 kr
Ränta 22,20 - 38,40 %
Löptid 1 - 5 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
Ansök nu
6.

Lumify - för flexibla lån

Lumify

Hos Lumify kan du ansöka om lån upp till 70 000 kr. De använder sig av Creditsafe och eller Bisnode för kreditupplysningar. Du kan betala tillbaks lånet antingen via onlinebetalning eller via bankgiro.

Belopp 2 000 - 70 000 kr
Ränta 43,50 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras inte
Direktutbetalning Dygnet runt
Ansök nu
7.

Klara Lån - snabba erbjudanden

Klara lån

Hos Klara Lån kan du låna upp till 150 000 kr. Om du väljer att ansöka om lån som är lägre än 50 000 kr så kommer de skicka sin kreditupplysning på dig till Bisnode eller Creditsafe istället för UC. Du får ditt erbjudande 20 sekunder efter inskickad ansökan.

Belopp 5 000 - 150 000 kr
Ränta 6,48 - 39,50 %
Löptid 1 - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Nej
Ansök nu
8.

ViaConto - smslån utan uc

ViaConto

Hos ViaConto kan du få lån trots att du har upp mot två stycken betalningsanmärkningar. De är ett alternativ för dig som sökt om lån hos flera olika långivare och blivit nekad, men är i behov av ett lån.

Belopp 1 000 - 20 000 kr
Ränta 43,50 %
Löptid 3 mån - 2 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja
Ansök nu
9.

Binly - smslånet utan uppläggningsavgift

Binly

Binly som är en produkt av Binly Finans AB, erbjuder dig som ny kund lån utan uppläggningsavgift och ränta! Detta gäller endast när beloppet överstiger 16 000 kr.

Belopp 2 000 - 50 000 kr
Ränta 43,50 %
Löptid 3 mån - 8 år
Kreditupplysning Creditsafe
Betalningsanmärkningar Accepteras inte
Direktutbetalning Dygnet runt
Ansök nu
10.

Merax - smslån upp till 30 000kr

Merax

Hos Merax kan du ta lån utan uc, med möjlighet att bli beviljad betalningsfri månad förutsatt att du följer vissa krav. Du kan ansöka snabbt och enkelt på deras hemsida och signerar din ansökan med BankID.

Belopp 3 000 - 30 000 kr
Ränta 43,98 %
Löptid 8 mån - 5 år
Kreditupplysning Bisnode
Betalningsanmärkningar Accepteras
Direktutbetalning Ja

Sammanfattning

När du väljer ett smslån som vi rekommenderar kan du lita på att det är seriös aktör med tydliga villkor och fungerande kundservice. Lånets kostnad kommer också vara jämförelsevis låg. Det är dock viktigt att poängtera att inget smslån är billigt, och att det bästa smslånet är inget smslån alls. Har du hamnat i en situation där du inte beviljas några andra typer av krediter bör du göra en rejäl översyn av din ekonomi och noga överväga om du ska ta ytterligare lån. Ett smslån bör endast väljas i absoluta nödfall och definitivt inte användas för att finansiera onödig konsumtion.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 3/26/2024

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.