Vad är ett grönt lån?

Gröna lån
Mattias Karlsson
Mattias Karlsson Publicerad: 12/19/2023

Allt fler banker har börjat erbjuda så kallade gröna lån – lån med rabatterad ränta där pengarna ska används till ett miljövänligt ändamål. Den mest förekommande lånetypen av grönt lån är bolån, dock är det möjligt att få dem även för andra syften. I denna artikel lär vi dig allt du behöver veta om gröna lån.

Gröna bolån 

För dig som ska köpa bostad kan ett grönt bolån vara en väg till en något lägre ränta. De flesta större banker erbjuder idag denna typ av lån för bostadsköpare. Reglerna kring vad som räknas som en grön bostad skiljer sig lite åt. Till exempel kan banken kräva att bostaden har en viss energiklass, som är ett betyg från A till G som Boverket sätter baserat på hur energieffektiv bostaden är. Andra krav som kan förekomma är att bostaden ska vara Svanenmärkt eller ha en Guld- eller silvercertifiering enligt Sweden Green Building Council.

Om du redan har ett hus och ett bolån kan du förutsatt att din bostad uppfyller kraven omvandla ditt lån till ett grönt bolån. Om du inte har någon märkning eller klassificering av bostaden men misstänker att den är energieffektiv kan du göra en energideklaration för att få en energiklassning. Denna process kostar pengar men det kan vara värt i längden, om bostaden uppfyller kraven.

Svanenmärket

Under 2023 hade bankerna en ränterabatt på 0,1% för gröna bolån. Har du ett lån på exempelvis fem miljoner motsvarar det en rabatt på 5 000 kronor om året.

Förutom den lägre räntan har gröna bolån samma villkor som andra bolån. Den lägre räntan gäller under lånets bindningstid eller tills giltighetstiden för certifieringen eller klassificeringen löper ut. Om bostaden vid detta tillfälle fortfarande uppfyller kraven fortsätter rabatten, i annat fall omvandlas lånet till ett vanligt bolån. 

Tilläggslån för miljöfrämjande investeringar

Flera banker erbjuder möjligheten att ta ett grönt tilläggslån till den som har ett bolån, oavsett om det är grönt eller inte. Tilläggslånet ska användas till att göra bostaden mer miljövänlig, exempelvis genom att installera solceller eller förbättra isoleringen och därmed minska värmeläckage. Tilläggslånet läggs på ditt befintliga bolån så att bostaden blir säkerhet även för detta lån. Detta innebär att du inte kan få ett tilläggslån om du redan har din bostad belånad upp till bolånetaket (85% av bostadens värde).

Gröna lån utan säkerhet

En hel del banker ger även ut gröna lån utan säkerhet. Precis som med tilläggslånet kan dessa privatlån användas till exempelvis utsläppsreducerande eller energibesparande åtgärder på din bostad, med skillnaden att bostaden inte behöver vara säkerhet för lånet. Du kan även använda ett grönt lån för att köpa en elbil. Lån utan säkerhet är generellt dyrare än lån med säkerhet, däremot är ett grönt privatlån något billigare än ett vanligt blancolån.

Almis gröna företagslån

Hos Almi, som är ett statligt riskkapitalbolag med syfte att främja svenskt företagande, kan du som företagare numera ansöka om ett grönt företagslån. Lånet kan användas till investeringar som är i linje med EU:s miljömålsättningar och som kan bidra till målsättningen om ett klimatneutralt EU 2050. Till exempel kan du investera i nya maskiner med lägre koldioxidutsläpp eller ett system för bättre återvinning.

Almi logga

Almis gröna lån garanteras av Europeiska investeringsfonden. Detta innebär att Almis risk för denna typ av lån är lägre eftersom fonden går in och löser delar av de lån som inte låntagarna själva kan betala. Detta betyder bättre villkor; som längre löptid, möjlighet till amorteringsfrihet och lägre ränta jämfört med Almis vanliga lån.

Även storbanker som Nordea och Swedbank erbjuder gröna företagslån. Dessa riktar sig främst mot större företag och är oftast knutna till någon form av säkerhet. Till exempel kan man låna till att bygga en energieffektiv fastighet eller byta ut sin vagnpark mot en som genererar mindre utsläpp.

Grönt kapital bakom gröna lån

För att finansiera utlåningsverksamheten behöver bankerna ha in kapital. Detta får de delvis genom att ge ut så kallade obligationer. En obligation är en typ av lån till stater eller stora företag. Obligationerna är värdepapper som handlas på börsen och innehavaren får en löpande ränta. Ofta ägs obligationerna av pensionsfonder eller andra institutionella handlare. Gröna bolån finansieras ofta av så kallade gröna obligationer. Dessa har något lägre ränta och får endast användas till miljöfrämjande investeringar.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 1/11/2024