CSN tar bort möjligheten att ta körkortslån

CSN logga
Mattias Karlsson
Mattias Karlsson Publicerad: 1/11/2024

Centrala studiestödsnämnden (CSN) har beslutat att avsluta möjligheten att ansöka om körkortslån från och med 1 januari 2024. I denna artikel kommer vi att gå igenom varför CSN har tagit detta beslut, vad det innebär för befintliga låntagare och vilka alternativ som finns tillgängliga för dig som ska ta körkort framöver.

Varför går det inte att ta körkortslån via CSN längre?

Regeringen fattade för ett tag sedan ett beslut om att avskaffa möjligheten att ansöka om körkortslån genom CSN från och med 1 januari 2024. Enligt infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson har intresset för körkortslån kontinuerligt minskat sedan det infördes. Dessutom har utvärderingar visat att lånet inte har uppfyllt sitt syfte att stärka låntagarna på arbetsmarknaden, särskilt för de grupper det var avsett för. Tanken med lånet var helt enkelt att få ut ungdomar på arbetsmarknaden, men regeringen har inte kunnat se att detta har skett i statistiken. Därför föreslog regeringen i budgetpropositionen för 2024 att CSN inte längre bör bevilja nya körkortslån, och det har nu fastställts av riksdagen.

Vad händer med mitt nuvarande körkortslån?

För dig som redan har beviljats körkortslån kommer utbetalningarna att fortsätta som planerat. Det innebär att befintliga låntagare inte påverkas av det beslut som regeringen har fattat. Du som har påbörjat din körkortsutbildning och fått lånet beviljat kan därför avsluta dina studier med den finansiering du har fått från CSN.

Vilka alternativ finns det om man vill ta ett körkortslån idag?

För dig som nu står inför utmaningen att finansiera ditt eget körkort finns det flera alternativ på den öppna lånemarknaden. Som vi precis var inne på är kostnaden för körkort inte bestämd helt och hållet i förhand då kostnaden i viss mån är beroende av din egen insats. Det kan därför vara en bra idé att först teckna lånet när den totala kostnaden är fastställd, om det är möjligt. Ett annat alternativ kan vara en mer kontinuerlig form av kredit, som en kontokredit. Här är ett par alternativ på lånemarknaden:

Privatlån

Ett privatlån är en vanlig låneform för både stora och små utgifter. Fördelen med denna låneform är att du får en relativt låg ränta på ditt lån, men för att banken ska bevilja lånet krävs det att du har en rimlig inkomst i förhållande till lånesumman. För ungdomar kan detta ibland göra det svårt att få lån, men då går det att söka tillsammans med någon annan, exempelvis en förälder.

Kontokredit

En kontokredit är en löpande kredit som du får tillgång till. Detta kan vara bra för löpande omkostnader som inte alltid ser likadana ut, vilket betalningen för ett körkort kan vara. I och med att det ofta tar ett par månader att gå igenom alla moment, och i och med att den totala kostnaden inte är känd i förhand, så kan det vara bra att ha en kredit som man kan ta av allt eftersom. Du betalar endast ränta på den del av krediten du använder.

Sparande

Ifall vi utgår från att ditt körkort kostar 20 000 kr tar det lite under ett år att spara ihop till körkortet, om du kan lägga undan 2 000 kr i månaden. I och med att det tar lite tid att ta körkortet kan du se det som en period då du har lite mindre pengar över till annat och lägger allt ditt ekonomiska fokus på körkortet. På så sätt slipper du betala ränta och därmed i slutändan betala mer för körkortet än om du använder dina egna sparade pengar.

Sammanfattning

Det indragna körkortslånet via CSN gör det svårare för vissa att ta körkort, men att ta körkort kommer fortsättningsvis vara möjligt, även om det kommer kräva andra finansieringslösningar än det tidigare CSN-lånet. 

Ifall du ska teckna ett lån för att finansiera ditt körkort finns det nu betydligt fler alternativ än vad du tidigare hade via CSN, så vikten av att välja rätt långivare ökar. För att se till så att du får bäst möjliga villkor är det alltid en bra idé att gå via en låneförmedlare, och att titta på jämförelsesajter för att hitta långivare som har låg ränta och bra omdömen.

Mattias Karlsson

Mattias Karlsson

Senast uppdaterad 1/17/2024

Mattias är ansvarig utgivare på Kreditium.se sedan 2019. Mattias har en bakgrund inom kundservice på en av Sveriges storbanker och en högskoleutbildning inom ekonomi.

Källor