Betala bilen kontant eller ta billån?

Röd bil som sladdar på en parkering
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 11/13/2023

Betala bilen kontant eller ta billån?

Ett bilköp är ofta ett av de största ekonomiska besluten många står inför under sin livstid. Bilen är en central del av vardagen och måste uppfylla kraven på säkerhet, budget och personlig smak. Oavsett vilken bil det blir är en viktig fråga hur du ska finansiera den. 

Frågan ifall du ska betala kontant eller ta ett billån påverkar faktiskt mer än bara hur mycket bilen kommer att kosta. I den här artikeln kommer vi att se över de olika alternativen och lista deras fördelar och nackdelar samt svara på vanliga frågor om bilfinansiering.

Betala bilen kontant - hur går det till?

Att betala bilen kontant innebär att du finansierar hela köpet själv utan att ta några lån. Du betalar helt enkelt hela summan på en gång. När du köper en bil kontant finns det ingen som ställer några krav på vad det är för bil du köper. Det innebär även att du kan gå till vilken bilhandlare du vill eller om du ska köpa bilen av en privatperson. Om du köper av en bilhandlare är det vanligt att du antingen betalar direkt via ditt bankkort, på faktura, direktöverföring eller till och med Swish om du köper bilen av en privatperson.

Fördelar med att betala bilen kontant

  • Inga räntekostnader

    Du slipper betala den ränta som ett billån annars innebär. Om du tar ett lån på 100 000 kr för din bil med en ränta på 6% med en löptid på fem år hade du betalat 30 000 kr i ränta.

  • Ägande och frihet

    Du äger bilen utan några restriktioner eller krav från långivare. Du kan utan förhinder sälja bilen och köpa en ny, och är inte bunden till något avtal.

  • Inga kreditkrav

    Du behöver inte oroa dig för att få ett nej på grund av din kreditvärdighet eller inkomstnivå för att köpa bilen.

Nackdelar med att betala bilen kontant

  • Stor initial kostnad

    Att betala hela summan på en gång kan vara svårt för många, och ifall du inte har så mycket sparade pengar kvar efter bilköpet kan det skapa ekonomisk stress ifall något oförutsett händer.

  • Värdeminskning

    I och med att bilar minskar kraftigt i värde över tid ska du inte räkna med att få tillbaka den summa som när du köpte bilen. Samma sak gäller för ett billån, men då har du åtminstone inte bundit upp stora delar av dina besparingar i bilen.

Betala bilen med billån - Vilka alternativ finns?

Det finns olika alternativ om du ska finansiera bilköpet med ett lån. Ett vanligt alternativ är att ta ett traditionellt billån från en bank. I det här fallet fungerar bilen som säkerhet för lånet, vilket innebär att om du inte kan betala tillbaka på lånet, då kan banken ta bilen från dig.

För personer med låg inkomst eller låg kreditvärdighet kan det även vara möjligt att ta ett snabblån för att köpa en bil, även om detta vanligtvis inte rekommenderas på grund av de höga räntekostnaderna. Dessutom går det ofta inte att låna särskilt höga summor i ett snabblån, så valet av bil begränsas utefter det.

Det går även att låna pengar för att köpa en bil på andra sätt. Egentligen är det bara lån där bilen anges som säkerhet som är ett så kallat “billån”. Allt annat är antingen ett privatlån utan säkerhet, snabblån eller om bilens köps på avbetalning

I fall när bilen inte står som säkerhet för lånet, kan du räkna med att lånet kommer ha något högre ränta. 

Fördelar med billån

  • Låg ränta

    Traditionella billån erbjuder lägre räntesatser än andra typer av lån. Räntan på ett billån ligger när denna artikel skrivs (maj 2024) på runt 6-9%.

  • Delbetalningar

    Du sprider ut kostnaden över tid, vilket gör det lättare att hantera din ekonomi. Att ha en ekonomiskt buffert är alltid att rekommendera, så om du måste dränera dina besparingar för att köpa en bil kan det ses som riskabelt.

  • Bättre bil

    Du har ofta möjlighet att köpa en dyrare och mer avancerad bil än om du betalar kontant, om du inte har väldigt mycket pengar sparade. 

Nackdelar med billån

  • Räntekostnader

    Du kommer att betala ränta på lånet, vilket ökar den totala kostnaden för bilen. Även om räntan på billån är relativt låg är det ändå en betydande del av totalsumman för bilen.

  • Begränsningar

    I och med att bilen används som säkerhet finns det begränsningar i vilken bil du kan välja. Vissa långivare accepterar exempelvis inte begagnade bilar. Vill du dessutom i framtiden byta bil måste banken godkänna den nya bilen, om du vill fortsätta med samma form av finansiering.

Finns det några andra alternativ?

Utöver att betala kontant eller ta ett billån finns det ett till alternativ när du finansierar ditt bilköp. Ett sådant alternativ är privatleasing, där du hyr bilen istället för att äga den. Privatleasing kan vara en bra lösning om du vill ha tillgång till en ny bil med regelbundna uppdateringar utan att behöva oroa dig för återförsäljningsvärdet eller lånekostnader. Förvisso kostar det givetvis pengar att leasa en bil, men i vissa fall kan privatleasing vara att föredra.

Vanliga frågor och svar om billån

Att betala kontant för en bil kan vara en bra idé om du har tillräckligt med pengar och inte vill betala ränta. Det ger dig också äganderätt direkt. Men det kan sätta din ekonomi under press om du inte har så mycket sparade pengar kvar efter köpet, så du bör överväga vilket som är den bästa lösningen för dig, ekonomiskt sett.

Om du inte har tillräckligt med pengar att betala bilen kontant och behöver en bil kan ett billån vara en bra lösning. Det ger dig möjlighet att sprida ut kostnaden över tid och köpa en bil som passar dina behov. Med det sagt är det viktigt att noggrant överväga räntekostnaderna och andra villkor innan du bestämmer dig för att ta ett billån.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 12/1/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.