Swishlån - Nu en möjlighet

Swish
Simon Klaesson
Simon Klaesson Publicerad: 9/27/2023

Den populära betallösningen Swish har funnits för privatpersoner sedan 2012 och för företag sedan 2014. Swish för företag har dock länge haft en begränsning – det gick att swisha till företaget men inte ut från ett företagskonto. Nyligen utvecklade dock Swish en tjänst för utbetalning från företag till privatpersoner, och i år lanserade företaget Brixo de första lånen med utbetalning via Swish.

Lån med Swish – varför dröjde det så länge?

Parallellt med Swish så har marknaden för snabblån exploderat. Ändå är det först i år som det går att ta ett lån som betalas ut med Swish. Varför? 

En viktig orsak är att det länge varit tekniskt omöjligt för företag att swisha till sina kunder. Eftersom det är betydligt fler företag som säljer varor och tjänster, och som efterfrågat ett mobilt betalsätt, än företag som regelbundet gör utbetalningar, var det en prioritet att utveckla en lösning för inbetalningar. Dessutom är det mer komplext att skicka betalningar från ett företag än från en privatperson. Flera olika personer behöver till exempel kunna hantera betalningarna och signera med BankID. En annan tänkbar förklaring är att de banker som ligger bakom Swish själva framförallt erbjuder större och mer långsiktiga krediter och därför inte varit så intresserade av att erbjuda direkt utbetalning.

Parallellt med att Swish jobbat på att utveckla sina företagstjänster har låneföretagen hittat andra lösningar för att kunna erbjuda direktutbetalningar. Många har till exempel inlett ett samarbete med Trustly. Troligen är detta förklaringen till att antalet lån med swishutbetalning fortfarande är begränsat trots att funktionen nu funnits i nästan två år. Många företag ser det som för kostsamt att implementera Swish när man redan har ett fungerande system. Vartefter tiden går kommer dock swishlånen förmodligen bli betydligt fler.

Vilka lån kan man få med Swish?

I dagsläget är det endast företaget Brixo som erbjuder lån med utbetalning via Swish. Förutom lån under företagsnamnet Brixo har bolaget också varumärkena Flexkontot, Merax och Kontantfinans. Alla dessa lån är så kallade snabblån utan uc, där i stället Dun & Bradstreet (före detta Bisnode) används för kreditupplysning. Lånen är enkla att få och betalningsanmärkning innebär inte ett automatiskt nej.

Även fortsättningsvis kan man förvänta sig att det endast kommer att vara dyrare snabb och sms-lån som använder Swish för utbetalning. Detta dels då det finns en beloppsgräns på 150 000 kronor för swishutbetalningar, och dels då det framförallt är dyra smålån som trycker på direktutbetalning i sin marknadsföring.

  • Brixo
    Ränta 28,95 %
    Max belopp 50 000 kr
  • Merax
    Ränta 43,98 %
    Max belopp 30 000 kr
  • Flexkontot
    Ränta 43,98 %
    Max belopp 30 000 kr
  • Kontant Finans
    Ränta 43,98 %
    Max belopp 30 000 kr

Risker med Swish-lån

Det har länge funnits en oro för vad lån med direkt utbetalning dygnet runt kan innebära för konsumenterna. Kommer lånen användas till att betala att krognotor? Visserligen finns det redan lån med direkt utbetalning via Trustly, men dessa har fortfarande en begränsning kring vilken tid på dygnet låneansökan måste ske för att lånet ska betalas ut direkt. Men Swish så går det att erbjuda ett lån som kan betalas ut när som helst på dygnet, sju dagar i veckan. 24h om dygnet 7 dagar i veckan året om, även på helgdagar.

Simon Klaesson

Simon Klaesson

Senast uppdaterad 9/27/2023

Simon Klaesson har sedan våren 2018 arbetat för Compary AB som ansvarig utgivare på bland annat Kreditium.se och Lånen.se. Idag är hans huvudsakliga ansvar att se till att allt innehåll på Kreditium är korrekt, att all data stämmer och att vår opartiska linje hela tiden efterföljs. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ett brinnande intresse för personlig ekonomi.

Källor